a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

w

z

Janžurová Iva

Jméno: Janžurová Iva
Datum narození: 19.5.1941
Místo narození: Žirovnice, ČR


Životopis

Iva Janžurová je česká herečka.

Po absolvování pražské DAMU nastoupila nejprve v Liberci a potom získala angažmá v Divadle na Vinohradech. Odtud v roce 1988 odešla do Národního divadla. Je držitelkou dvou Českých lvů za nejlepší herecký výkon v hlavní roli ve filmech Co chytneš v žitě (1998) A Výlet (2002). Ze spolupráce s režisérkou Alice Nellis vzešlo ještě ocenění za Nejlepší herecký výkon na Mezinárodním filmovém festivalu v Soči (2000) za roli ve filmu ENE BENE. Dále je držitelkou Ceny Alfréda Radoka za ztvárnění Winnie v Becketově hře Šťastné dny a Ceny Thálie.

Ve filmu se poprvé objevila v 60. letech 20. století. Po několika epizodních rolích jí dal velkou příležitost režisér Karel Kachyňa, když ji v roce 1966 obsadil do svého filmu Kočár do Vídně. Hrála nejen dramatické ale i komediální postavy. Roku 1977 podepsala Antichartu.

Velkou popularitu jí přinesly desítky televizních rolí v televizních filmech a seriálech (Eliška a její rod, Sňatky z rozumu, Nemocnice na kraji města, Arabela, Cukrárna, Dárek atd.).

Jejím celoživotním partnerem je herec a režisér Stanislav Remunda, se kterým má dvě dcery: Theodoru a Sabinu Remundovou.

Filmografie

  • 2010 Dárek
  • 2009 Cukrárna
  • 2009 Dům U Zlatého úsvitu 
  • 2009 Hrubeš a Mareš Reloaded
  • 2008 Setkání v Praze, s vraždou
  • 2008 Vy nám taky, šéfe!
  • 2007 Chyťte doktora
  • 2007 Poločas rozpadu
  • 2005 Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště
  • 2003 Čert ví proč
  • 2003 Maryška
  • 2003 Nemocnice na kraji města po dvaceti letech
  • 2002 Na psí knížku
  • 2002 Výlet
  • 2001 Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko
  • 2000 Ene bene
  • 2000 Přepadení
  • 1999 Kašpárkovy rolničky
  • 1999 Sponzor
  • 1998 Co chytneš v žitě
  • 1996 Jak si pan Pinajs kupoval od kocoura sádlo
  • 1996 Manželská tonutí
  • 1994 Róza, strážné strašidlo
  • 1994 Žiletky
  • 1991 O princi, který měl o kolečko víc
  • 1991 Talisman
  • 1990 Arabela se vrací
  • 1990 Přísahám a slibuji
  • 1988 Cirkus Humberto
  • 1987 Ať přiletí čáp, královno!
  • 1987 O princezně na klíček
  • 1987 Svobodárna
  • 1986 Hvězdy nad Syslím údolím
  • 1986 Jak se mele babí hněv
  • 1986 Jsi falešný hráč
  • 1986 Mistr Pleticha a pastýř Jehňátko
  • 1986 Mladé víno
  • 1986 O princezně, která ráčkovala
  • 1986 Pan Pickwick
  • 1986 Zlá krev
  • 1985 Humoriády Felixe Holzmanna
  • 1985 Jestli jednou odejdu
  • 1985 Medvěd
  • 1984 Bambinot
  • 1984 Barrandovské nocturno aneb Jak film zpíval a tančil
  • 1984 Létající Čestmír
  • 1984 Všichni musí být v pyžamu
  • 1982 Dobrá voda
  • 1982 Dynastie Nováků
  • 1982 Malý pitaval z velkého města
  • 1982 To se ti povedlo, Julie
  • 1981 Cesta do Rokycan
  • 1981 Jak se peče štěstí
  • 1981 Jdi za štěstím
  • 1981 Přišel na večeři
  • 1981 Ubohý pan Kufalt
  • 1981 Začalo to karafiátem
  • 1981 Zralé víno
  • 1980 A máte nás, holky, v hrsti
  • 1980 Arabela
  • 1980 Co je doma, to se počítá, pánové...
  • 1980 Eva, Eva
  • 1980 Ja milujem, ty miluješ
  • 1980 Rytmus1934
  • 1980 Ten svetr si nesvlíkej
  • 1980 Veronika, prostě Nika
  • 1979 Dívka světových parametrů
  • 1979 Jak se naučit švédsky
  • 1979 Jedničky má papoušek
  • 1979 Kozel v kufru
  • 1979 Láďo, ty jsi princezna!
  • 1979 Pan Vok odchází
  • 1979 Strach má velké oči
  • 1979 Zlaté rybičky
  • 1978 Hejkal
  • 1977 Což takhle dát si špenát
  • 1977 Ikarův pád
  • 1977 Jak se točí Rozmarýny
  • 1977 Já to tedy beru, šéfe...!
  • 1977 Nemocnice na kraji města
  • 1977 Talíře nad Velkým Malíkovem
  • 1977 Velryba - Abyrlev
  • 1976 Bouřlivé víno
  • 1976 Fantastická neděle
  • 1976 Jak ulovit tygra
  • 1976 Marečku, podejte mi pero!
  • 1976 O Terezce a paní Madam
  • 1976 To byla svatba, strýčku!
  • 1976 Zítra to roztočíme, drahoušku...!
  • 1975 Bohoušův syn
  • 1975 Cirkus v cirkuse
  • 1975 O té velké mlze
  • 1975 Páni kluci
  • 1974 30 případů majora Zemana
  • 1974 Drahé tety a já
  • 1974 Hodíme se k sobě, miláčku...?
  • 1974 Zahrada
  • 1972 Homolka a tobolka
  • 1972 Morgiana
  • 1971 Alfons Karásek v lázních
  • 1971 Kam slunce nechodí
  • 1971 Petrolejové lampy
  • 1971 Slaměný klobouk
  • 1971 Zaprášené histórie Ema Bohúňa
  • 1970 Čtyři vraždy stačí, drahoušku
  • 1971 Ďábelské líbánky
  • 1971 Fantom operety
  • 1971 Námluvy komtesy Gladioly aneb Přistání ve skleníku
  • 1971 Pane, vy jste vdova!
  • 1969 Blázinec v prvním poschodí
  • 1969 Světáci
  • 1969 Šest černých dívek aneb Proč zmizel Zajíc?
  • 1969 Zabil jsem Einsteina, pánové...
  • 1968 Bouřka
  • 1968 Čest a sláva
  • 1968 Jindřich IV. (divadlo)
  • 1968 Nejlepší ženská mého života
  • 1968 Pražský Sherlock Holmes
  • 1968 Sňatky z rozumu
  • 1968 Zámek
  • 1968 Žert
  • 1967 Lucerna
  • 1967 Pension pro svobodné pány
  • 1967 Píseň pro Rudolfa III.
  • 1967 Svatba jako řemen
  • 1966 Dýmky
  • 1966 Eliška a její rod
  • 1966 Kočár do Vídně
  • 1966 Předpověď: nula
  • 1966 Znamení Raka
  • 1965 At\' žije republika
  • 1965 Neviditelný
  • 1965 Svatba s podmínkou
  • 1964 ...a pátý jezdec je Strach
  • 1964 Čintamani & podvodník
  • 1964 Dvanác
  • 1964 Místenka bez návratu
  • 1963 Handlíři
  • 1963 Okurkový hrdina
  • 1961 Hledá se táta!
  • 1961 Jarní povětří
  • 1961 Spadla s měsíce
  • 1961 Turista

Ostrov Hraček

Traktor Powertrac 4x4 53x29cm, 1-3 roky